WordPress is een zeer populaire content management system en blijft maar groeien.

WordPress is voor de gebruiker makkelijk te beheren mar wat de één makkelijk vindt dat vindt de ander misschien wat lastig.

Voor de mensen die het lastig vinden hebben wij deze basis handleiding WordPress geschreven. 


Beheerderspaneel

Om in het beheerderspaneel te komen ga je naar jouw website en typ je achter de link: '/wp-admin' of als dat niet werkt probeer je '/hcadmin'.

Dus bijvoorbeeld: Als jouw website 'www.hcdesigns.nl' is dan vind je het beheerderspaneel hier: 'www.hcdesigns.nl/wp-admin/' of hier: 'www.hcdesigns.nl/hcadmin/'

Wanneer je de juiste link hebt gevonden dan zie je het volgende scherm voor je:

Hier kun je inloggen met de gegevens die je van ons hebt ontvangen. Ben je je gegevens vergeten? Neem dan contact met ons op en wij helpen je zo snel mogelijk.


Dashboard

Afhankelijk van de rol die je op de website hebt krijg je veel mogelijkheden te zien in WordPress om je website te bewerken. Wij gaan er vanuit dat je ingelogd bent als een administrator van de website.

Wanneer je inlogt zie je het 'dashboard' Dit ziet er als volgt uit:

In dit dashboard zie je een overzicht van je website maar lees je ook het laatste nieuws over WordPress.

Updates

Updaten van een website is belangrijk. Vooral het updaten van een populaire content management system. Het updaten van WordPress brengt veel voordelen met zich mee.

Op het internet wordt wel eens gezegd dat het gebruik van WordPress onveilig is. Maar uit onderzoek blijkt dat 83% van alle gehackte WordPress websites niet up-to-date waren.

Dit is niet alleen schade voor voor jou als websitebeheerder maar ook schade voor bezoekers. Wij raden dus altijd aan om WordPress up-to-date te houden.

Je kunt er beter voor zorgen dat je WordPress website up-to-date is dan dat je later een hoop herstelwerkzaamheden moet (laten) uitvoeren. Updates zijn er immers niet voor niets!

Hieronder zie je enkele redenen waarom het aanbevolen is om je WordPress website up-to-date te houden:


  • Veiligheid van de website, beperk schade voor jezelf en voor de bezoekers van je website
  • Snelheid. WordPress is altijd bezig om de release sneller te maken dan de versie daarvoor.
  • Bug fixes. Bepaalde lekken worden gedicht en fouten worden uit het systeem gehaald.
  • Nieuwe mogelijkheden. Grote updates hebben vaak nieuwe functies die het gebruik nog makkelijker maken.

Natuurlijk zijn niet alle noodzakelijk maar wij raden dat zeker wel aan.

Hoe weet je wanneer er een update beschikbaar is?

Wanneer er een nieuwe update beschikbaar is dan wordt dat op drie verschillende plekken weergegeven. Een update wordt bovenin de 'admin balk' weergegeven en tweemaal in het menu. Éénmaal onder het tabblad 'Dasbhoard' en éénmaal achter het tabblad 'Plugins'.

Updates laten doorvoeren

Je kunt er voor kiezen om de updates van WordPress door ons uit te laten voeren zodat alle bovengenoemde punten worden behandeld. Wij zorgen ervoor dat het updaten van jouw WordPress website soepel verloopt en testen altijd of de website en alle functies nog correct functioneren.

Wanneer je meer informatie wilt over updates of het laten doorvoeren er van kun je altijd mailen naar info@hcdesigns.nl.

Berichten

Wanneer je op jouw website gebruik maakt van bijvoorbeeld het plaatsen van nieuws of blog berichten kun je alle berichten bekijken via: 'Berichten → Alle berichten'.

In dit overzicht zie je alle berichten die in het systeem staan. Zowel concepten als gepubliceerde berichten (Natuurlijk zie je ook de andere statussen). Verder zie je direct wie de auteur is, in welke categorieën het bericht staat, welke tags (zoekwoorden) het heeft, hoeveel reacties er op het bericht zijn gegeven en wanneer het bericht gepubliceerd is.

Nieuw bericht toevoegen

Via de sub-tabblad 'Nieuw bericht' (Of in het Engels: Add New) kun je een nieuw bericht toevoegen op de website. Hier kun je ook opgeven wat de tags (zoekwoorden) zijn, in welke categorie het bericht hoort en nog veel meer. 

Categorieën beheren

Via de sub-tabblad 'Categorieën' (Of in het Engels: Categories) kun je alle categorieën op de website beheren.

Tags

Tags zijn vergelijkbaar met categorieën. De reden dat WordPress de tags in het leven heeft geroepen is omdat ze wilden voorkomen dat er hele lange lijsten met categorieën op de websites zichtbaar zouden zijn.

Tip: Een tag is veel makkelijker toe te voegen via berichten

Media

Media (Afbeeldingen, video's en documenten) zijn makkelijk te beheren in WordPress. Je kunt via de tabblad 'Media' makkelijk foto's toevoegen, bewerken en nog veel meer.

Pagina's

Op de pagina 'Pagina's' zie je een overzicht met alle pagina's op de website. Dit is vergelijkbaar met de berichten op de website.


Pagina bewerken

Bij het bewerken van de pagina zie je verschillende opties. Deze opties zijn te vergelijken met het plaatsen van een bericht.

Pagina's aanmaken

Dit is bijna identiek aan het bewerken van de pagina. Je kunt een nieuwe pagina aanmaken via het menu 'Nieuwe pagina' of door bovenin te kiezen voor 'Nieuwe pagina'.

Reacties

Alle reacties die worden geplaatst op de berichten en of pagina's staan onder het kopje 'Reacties'.


  • No labels